2012. február 17., péntek

Kultúrházak éjjel-nappal

MA veszi kezdetét a KULTÚRHÁZAK ÉJJEL-NAPPAL című rendezvénysorozat.



A Magyar Népművelők Egyesülete önálló akcióként szervezi meg 2012-ben a Kultúrházak éjjel- nappal rendezvényt, farsang végén február 17-18-19-én. 

A hazai és nemzetközi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy azok a szakmák és szervezetek sikeresek, akik valamilyen rendszerben, partnerségben tudnak együttműködni. Az utóbbi években megerősödött az igény arra, hogy a közművelődés intézményei önálló akcióval mutatkozhassanak meg, ezértmegtartva az eddigi kezdeményezések közül legjobban bevezetett és ismert „Kultúrházak éjjel- nappal” nevet – amely kifejezi azt, hogy intézményeink a nap bármely szakában a látogatók szolgálatában álltak és állnak - hirdetjük meg új időpontban az országos közművelődési akciót. 

Az egész országot behálózó, a kisebb településeken szinte egyedüli kulturális szolgáltatóként jelenlévő kultúrházak, faluházak, a nagyobb településeken közművelődési feladatokat ellátó művelődési és közösségi házak, többfunkciós intézmények 2012. február 17-19 közötti napokban mutatkoznak majd be éjjel vagy nappal, avagy mindkét napszakban sokoldalúságukat bizonyítva. 

Fontosnak tartjuk, hogy lehetőséget adjunk a látogatóknak annak megismerésére, milyen magas szintű a közművelődést szolgáló intézményekben, szervezetekben folyó szellemi kulturális örökség védelem, valamint az új értékeket teremtő kreatív alkotó tevékenység. A „Kultúrházak éjjel-nappal” országos program megvalósításával és sajtó kampányának színvonalas megszervezésével a Magyar Népművelők Egyesületének az a célja, hogy a kultúra teremtés és terjesztés házai, a benne dolgozó szakemberek és elsősorban az alkotó, kreatív közösségek teremtsenek egy olyan alkalmat, melyben közösen dolgozva hívják fel a figyelmet azokra a megkerülhetetlen kulturális, közművelődési értékekre, amelyek ezekben a házakban, szervezetekben, közösségekben születnek és kerülnek nyilvánosságra. 

Legyen ez egy olyan nagyszabású programsorozat, amely a közművelődés színhelyeire irányítja a figyelmet országszerte. Azokra a házakra, amelyek az ország leglátogatottabb kulturális terei, hisz évente több mint 80 millióan látogatják, s amelyek megtalálhatók a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig. Minden csatlakozó szervezet olyan programot valósít meg, amely láthatóvá teszi a benne folyó sokszínű, társadalmilag létfontosságú tartalmi tevékenységet, közösségi művelődést, felnőttképzést, amatőr művészeti munkát, színvonalas kulturális eseményeket. A bemutatkozás mellett szóljon ez az „ünnepi akció” a felelősségről is. A fenntartók, támogatók, a működtetők és a szolgáltatásokat igénybevevők közös felelősségéről annak érdekében, hogy a közművelődési intézményrendszer továbbra is részese legyen a helyi társadalom fejlődésének, az emberi erőforrások fejlesztésének. Minden település, intézmény kapjon lehetőséget arra, hogy megmutassa magát, láthatóvá tegye egyedi sajátosságait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése